Dimitsana, Arkadia
+30 27950 31602

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα χωριό στη Γορτυνία, κτισμένο σε απότομη πλαγιά βουνού. Είναι η πατρίδα των Δεληγιανναίων, αλλά και άλλων αγωνιστών του 1821.

Η Βυτίνα βρίσκεται 38 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης και είναι μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία.

Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους. Στη Στεμνίτσα λειτουργούν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες.

Η Δημητσάνα, με την μοναδική αρχιτεκτονική, τα εντυπωσιακά μοναστήρια, τα μνημεία και την πλούσια ιστορία, βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Η Δημητσάνα είναι πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα. Η Δημητσάνα διαθέτει μοναδική αρχιτεκτονική, εντυπωσιακά μοναστήρια, μνημεία & πλούσια ιστορία.

Μαίναλο, το βασίλειο του Πάνα. Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου καταλαμβάνει το κέντρο της Πελοποννήσου και μεγάλο τμήμα του Νομού Αρκαδίας. Εκτείνεται από το οροπέδιο της Τρίπολης μέχρι τον ποταμό Λούσιο στα δυτικά και από τη Μεγαλόπολη μέχρι τη λίμνη του Λάδωνα βόρεια, σε μια έκταση περίπου 1.000.000 στρεμμάτων. Η αμιγώς ορεινή του ζώνη (ισοϋψής των 1.000 μ.) ξεπερνάει τα 700.000 στρέμματα και το καθιστά ένα από τα πλέον εκτεταμένα ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδος.

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα χωριό στη Γορτυνία, κτισμένο σε απότομη πλαγιά βουνού. Είναι η πατρίδα των Δεληγιανναίων, αλλά και άλλων αγωνιστών του 1821. Ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν οι Λαγκαδινοί κτίστες, με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία είναι εμφανής και στο ίδιο το χωριό. Κατά την αρχαιότητα, από την περιοχή περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία, όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Η Γορτυνία είναι ίσως ο πιο μαγευτικός τόπος της Αρκαδίας. Τοπίο ορεινό, με άγρια φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία & θαυμαστή αρχιτεκτονική… Μια διαδρομή ανάμεσα σε πυκνές εκτάσεις ελάτων του Μαινάλου & αλπικά ξέφωτα, στο φαράγγι του Λούσιου & στον ποταμό Ερύμανθο, στην πανέμορφη λίμνη του Λάδωνα & στην κοιλάδα του Αλφειού, σε βυζαντινές εκκλησίες & αρχαία μνημεία, σε πετρόκτιστα γεφύρια & αρχοντικά χωριά με περίτεχνες βρύσες & επιβλητικά καμπαναριά.

Επιβλητικά πυργόσπιτα με τοξωτά υπέρθυρα, πέτρινα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας κάτω από τις καμάρες των σπιτιών & χάνονται μέσα στις καρυδιές & τις κερασιές, κεφαλόβρυσα στη σκιά αιωνόβιων πλατάνων & μια ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενεία & ταβέρνες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή αλλά & κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια με τα υπέροχα σπίτια & για φαγητό ή γλυκό στην πλατεία, η Στεμνίτσα φημίζεται για τα αμυγδαλωτά της.

Η Βυτίνα βρίσκεται 38 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης και είναι μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία. Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cafes-μπαράκια και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά).

Βρίσκεται 2,5χλμ ανατολικά της Δημητσάνας. Ιδρύθηκε το 1608 από το Ζυγοβιστινό ιερομόναχο Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδερφή του μοναχή Ευπραξία – Παϊσία Κοντογιάννη. Η μονή γνώρισε πλούσια οικονομική άνθηση στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα λειτουργεί με τη δύναμη 2 μοναχών.

Λίγα μέτρα πριν τη μονή των Αιμυαλών. Μέσα στο ληνό, την 1η Φεβρουαρίου 1806, βρήκε τραγικό θάνατο από προδοσία μια εξαμελής ομάδα “κλεφτών” παληκαριών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αρχηγός της οποίας ήταν ο Γιάννος Κολοκοτρώνης γνωστός ως “Ζορμπάς”

Πρόκειται για ένα χώρο μέσα στον οποίο, στην περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε το νερό της ομώνυμης πηγής ως κινητήρια δύναμη. Στο μουσείο λειτουργεί ένας μύλος που άλεθε τα δημητριακά, μια νεροτριβή που επεξεργάζονταν τα υφαντά, ένα βυρσοδεψείο που επεξεργαζόταν τα δέρματα, ένα ρακοκάζανο που παρήγαγε το τσίπουρο και ένας μπαρουτόμυλος. Μέσα στο μουσείο προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά.

Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Λούσιου και είναι χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου, κατακόρυφου βράχου, ο οποίος βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Φιλοσόφου. Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στην θέση κάποιων από των πολλών ασκητηρίων που προϋπήρχαν στον χώρο αυτό από τον 12ο αιώνα, τα οποία συνενώθηκαν. Η Μονή έχει περίπου 15 μοναχούς.

Είναι χτισμένο μέσα σε όλο το μήκος μιας φυσικής κοιλότητας – σπηλιάς μήκους 128 μέτρων και πλάτους 0,60 έως 8 μέτρων, που έχει σχηματιστεί στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου. Η μονή ιδρύθηκε μεταξύ 963-967. Ιδρυτής και κτήτοράς της, ήταν ο Δημητσανίτης Ιωάννης Λαμπαρδόπουλος. Σε πολύ καλή κατάσταση σώζεται το καθολικό της μονής που έχει έναν ωραιότατο διακοσμημένο οκταγωνικό τρούλο, και ένα μικρό μέρος από την αρχική τοιχογράφηση. Το 1691 η μονή μετεγκαταστάθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα η νέα μονή, 500 μέτρα βορειότερα. Το 1834 η μονή έπαψε να λειτουργεί, ενώ το 1992 ανακαινίστηκε και επαναλειτουργεί με δύναμη 3 μοναχών.

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Η Δημητσάνα είναι πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα. Ο οικισμός είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας & είναι χαρακτηρισμένος “παραδοσιακός”. Η Δημητσάνα, με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα εντυπωσιακά μοναστήρια, τα μνημεία & την πλούσια ιστορία, βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου, στον νομό Αρκαδίας, σε ένα από τα πιο όμορφα ορεινά τοπία της χώρας μας. Η περιοχή αυτή αποτελεί ζωντανό ιστορικό, πολιτιστικό & θρησκευτικό μουσείο αφού υπάρχει εκεί από το 2.500 π.Χ. αλλά και έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές του Αγώνα του 1821, αφού από αυτή την περιοχή ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις κατά των Τούρκων. Η αρχιτεκτονική της Δημητσάνας με τα ψηλά, πέτρινα πυργόσπιτα που απλώνονται σε δυο αντικριστούς λόφους, είναι μοναδική.

Τα παραδoσιακά λιθόκτιστα και πoλυόρoφα κτίριά της με τα ξύλιvα μπαλκόvια τoυς, όπως είvαι τo Αρχovτικό τoυ Αvτωvόπoυλoυ, ο πύργος του σταφιδέμπορα Ξενιού, τoυ Καζάκoυ κ.α., τα στεvά παραδoσιακά δρoμάκια με τα πλακόστρωτα καλvτερίμια τoυς, oι Ναoί της Μεταμoρφώσεως, της Βλαχoπαvαγιάς, τoυ Αγ. Γεωργίoυ & τoυ Αγ. Βασιλείoυ, πoυ είvαι χτισμέvoι σε χαρακτηριστικoύς αρχιτεκτovικoύς τύπoυς με πλoύσια εσωτερική διακόσμηση & τoιχoγραφίες, απoτελoύv δείγμα της παραδoσιακής λαϊκής αρχιτεκτovικής & συνθέτουν εικόνα μοναδική. Οι vεότερoι Ναoί της Αγ. Κυριακής, τoυ Αγ. Χαράλαμπoυ, τoυ Αγ. Ευθυμίoυ & τωv Ταξιαρχώv, τo παvύψηλo πέτριvo ρoλόι, τα κτίρια της Βιβλιoθήκης και τωv Σχoλείωv της Δημητσάvας, πoυ με τηv σπάvια καλαίσθητη oμoρφιά τoυς συμπληρώvoυv τηv παραδoσιακή εικόvα της Δημητσάνας.

dimitsana hotel - Kazas Luxury
dimitsana hotel - Kazas Luxury
dimitsana hotel - Kazas Luxury
dimitsana hotel - Kazas Luxury